KADIR MERAL
/


Föreläsare & Komiker

 

NÅGRA RADER OM MIG

Jag föddes i en liten kurdisk by i sydöstra Turkiet.

Min underbara mamma födde åtta barn. Det är en rikedom att ha så många syskon. Man känner sig aldrig ensam, på gott och ont, mest på gott. En stor familj med knappa resurser blev livets skola för mig. Det handlade hela tiden om att ge och ta. Du har inte bara din vilja och dina behov utan nio andra familjemedlemmar att ta hänsyn till. För att klara vardagen i de tuffa förhållandena gällde det bara en sak. En för all alla för en. Detta gäller än idag.

Medan mamma var fullt upptagen med hemarbete var pappa ute på åkrarna hela dagarna. Vi syskon hjälpte till med försörjningen när vi inte var i skolan. Det var viktigt för mina föräldrar att deras barn gick i skolan. Mamma var analfabet och pappa hade bara gått i skolan i fem år. Därför gav de oss allt stöd för att läsa vidare även om priset var att de fick jobba dubbelt så mycket.

År 1989 blev min pappa av politiska skäl tvungen att lämna sin familj och fly landet. Han hamnade i ett land som heter Sverige och först två år senare förenades familjen i en liten by i norra Dalarna. Denna by hette Älvdalen. Jag var då 14 år gammal. Efter tre år i Älvdalen flyttade familjen till Uppsala. Där inledde jag mina gymnasiestudier. År 2002 tog jag gymnasielärarexamen och fil kand i statskunskap på Uppsala Universitet.

Idag bor jag i den vackra Bohuslänska orten Kungälv tillsammans med min fru Josefin och vår dotter, Miryam 10 år och Elyas 8 år. Gymnasielärarjobbet kombinerar jag med standup och föreläsningar om integration- och jämställdhetsfrågor.

Jag njuter av att stå på scen inspirera, utbilda och underhålla publiken, både med min humor och med mina tankeväckande föreläsningar.

Varma hälsningar, Kadir Meral